Om seminarierna:
Ungas medskick inför omställningen inom socialtjänsten – vilken förändring vill barn och unga se?
Tid: 2 april kl. 15.15-15.35 i plenum/Sola kongressal:
Linn Nordin, Maskrosbarn samt ungdomar från Maskrosbarns verksamhet.
En ny socialtjänstlag träder snart i kraft och en stor omställning förväntas ske inom socialtjänsten. Under denna föreläsning presenteras Maskrosbarns senaste rapport Om jag hade fått hjälp tidigare hade det inte behövt gå så långt. Lyssna till två representanter från Maskrosbarns ungdomsråd och ta del av ungdomars egna erfarenheter, åsikter och perspektiv på omställningen. Vilka förändringar anser ungdomarna själva behöver komma till stånd för att kunna ställa om socialtjänstens arbetssätt?
Torsdagsmys - fritidsgården som redskap för en meningsfull fritid.
Tid: 2 april kl 13.30-14.00. Seminarium 1G – Rhudin plan 4
I en tid när fler och fler fritidsgårdar läggs ner på grund av få besökande ungdomar fortsätter Maskrosbarns Ungdomsgård Torsdagsmys locka barn vecka efter vecka. Barnen har rätt till en meningsfull fritid - men hur gör vi gruppverksamhet meningsfull i praktiken?
Föreläsare: Natalia Aramburu & Denise Madsen, Maskrosbarn
Familjehemsboxen.
Tid: 2 april kl. 11:30-12. Seminarium 4F – Rhudin plan 4.
Det råder stor brist på kvalitativa familjehem i Sverige. Att vara familjehem är en enormt viktig och många gånger utmanande uppgift, inte minst när barnet man tar emot är en tonåring med traumatiska erfarenheter i bagaget och bristande tillit till vuxna. För att ge familjehem bättre kunskap och verktyg att ta emot ungdomar i sitt hem kommer Maskrosbarn under 2025 att lansera Familjehemsboxen! Familjehemsboxen innehåller konkreta tips och verktyg för att förbättra relationen mellan familjehem och ungdom. Under föreläsningen får du ta del av en förhandsvisning av materialet i Familjehemsboxen!
Föreläsare: Klara Gustavsson & Anna Fannoun, Maskrosbarn
I Sverige har omkring 500 000 barn och ungdomar minst en förälder som har en psykisk sjukdom eller ett missbruk. Många av barnen utsätts även för våld i hemmet. Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Detta görs genom nio olika direktstöd till barnen där flera bygger på långsiktighet, tillit och identifikation. På barnens uppdrag bedriver Maskrosbarn även ett kunskapshöjande arbete med syfte att se och upptäcka barn som far illa hemma samt ett påverkansarbete för att förbättra lagar, processer och system som berör barnens möjlighet till ett bättre liv. Maskrosbarn har bl.a. mottagit utmärkelser från FN och Stiftelsen Allmänna Barnhuset för sitt arbete med barnrätt