Under 2025 startar Maskrosbarn upp två nya projekt finasierade av Allmänna arvsfonden; "Varför sover pappa hela dagarna?" samt "Det är jobbigt att bli vuxen helt själv".
Under många år har vi på Maskrosbarn lyssnat till barn i vår verksamhet vars förälder har en psykisk sjukdom. Barnen berättar ofta om att de tar ett väldigt stort ansvar hemma och att relation till föräldern påverkar deras skolgång, fritid och hälsa.
Många av barnen berättar också om kontakter med vuxenpsykiatrin i samband med att deras förälder sökt vård. De beskriver att de har hoppats på att förälderns vårdkontakt ska leda till att någon utifrån ska se hur sjuk deras förälder är och att de nu ska erbjudas hjälp i sin egen situation, men att ingenting händer.
Vuxenpsykiatrin har enligt lag flera skyldigheter gentemot barnen som bl.a. handlar om information, råd och stöd, något som idag inte efterföljs.
I Maskrosbarns nya projekt Varför sover pappa hela dagarna, finansierat av Allmänna arvsfonden, vill vi synliggöra situationen för barn med en psykiskt sjuk förälder och stärka vuxenpsykiatrins viktiga arbete med att upptäcka, bemöta och erbjuda stöd och information till dessa barn.
Projektledare är Maskrosbarns barnrättsjurist Linn Nordin.
Jag är så stolt över att vara en del av detta projekt. Förhoppningen från vår sida är att projektet kommer leda till att fler barn till psykiskt sjuka föräldrar uppmärksammas och får stöd i sin situation.
Arbetar du inom vuxenpsykiatrin och vill veta mer eller engagera dig inom projektet? Hör gärna av dig till Linn.n@maskrosbarn.org
Barn som växer upp i familjer med missbruk, psykisk sjukdom eller våld får inte samma förutsättningar som andra barn att ta klivet ut i vuxenvärlden. När ett barn fyller 18 år räknas man av de flesta myndigheter som vuxen. Plötsligt ersätts BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) med vuxenpsykiatri, bemötandet från socialtjänsten förändras och det ställs högre krav på individen. Många gånger avslutas stödjande kontakter och utan ett nätverk av vuxna som kan stötta och guida lämnas många ungdomar ensamma att hantera allt vad ett vuxenliv innebär.
Forskning har visat att risken för att drabbas av fysisk och psykisk ohälsa i vuxen ålder ökar för barn som växer upp i hem med missbruk, psykisk sjukdom eller våld. De unga vuxna är även överrepresenterade i statistik för arbetslöshet och sjukskrivningar som kan resultera i ett livslångt utanförskap.
Idag finns inga riktade stödinsatser för unga vuxna men det finns ett tydligt behov. I Maskrosbarns Arvsfondsprojekt ”Det är jobbigt att bli vuxen helt själv” kommer vi undersöka kunskapsluckor och behov hos 18-25 åringar för att sedan, tillsammans med unga vuxna, utveckla tre nya stödinsatser. Vår förhoppning är att kunna uppmärksamma den här målgruppen och förmedla projektets lärdomar så fler kan fånga upp unga vuxna där samhället idag brister.
Vi är jätteglada över att få möjlighet att titta närmare på och belysa gruppen unga vuxna som ofta faller mellan stolarna i samhället. Det känns så fint att kunna erbjuda ungdomar på väg ut i vuxenlivet något de länge efterfrågat, säger Helen Klaesson, projektledare.
I Sverige har omkring 500 000 barn och ungdomar minst en förälder som har en psykisk sjukdom eller ett missbruk. Många av barnen utsätts även för våld i hemmet. Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Detta görs genom nio olika direktstöd till barnen där flera bygger på långsiktighet, tillit och identifikation. På barnens uppdrag bedriver Maskrosbarn även ett kunskapshöjande arbete med syfte att se och upptäcka barn som far illa hemma samt ett påverkansarbete för att förbättra lagar, processer och system som berör barnens möjlighet till ett bättre liv. Maskrosbarn har bl.a. mottagit utmärkelser från FN och Stiftelsen Allmänna Barnhuset för sitt arbete med barnrätt