2025-04-11 11:12Nyheter

Maskrosbarn vinnare av Årets Organisation

Insamlinsteamet på Maskrosbarn

Maskrosbarn utsågs till Årets Organisation av Stebeckspriset som delades ut under Insamlingsforum den 10 apri 2025.

Juryns motivering:

Med uthållighet och mod lyckas Maskrosbarn engagera brett för utsatta unga. Autentisk kommunikation som väcker känslor och datadrivna processer har bidragit till ökad kännedom, tredubblad givarbas och nya gåvointäkter. Maskrosbarn visar att med en stark organisationskultur, tydliga mål och ett systematiskt arbetssätt kan även en organisation med små resurser mobilisera allmänheten att ge.

Maskrosbarns insamling har ökat från 680 000 kr 2018 till 6 761 600 kr 2024 - en ökning med hela 895 procent. Antalet månadsgivare har de senaste tre åren ökat med 700 procent. 

2023 tog vi emot priset för bästa företagssamarbete ihop med Espresso House och att nu få utmärkelsen Årets Organisation för resan vi gjort inom insamling mot allmänheten känns fantastiskt. Ett kvitto på hela teamets arbete. Det har varit en fantastisk och intensiv resa med hela organisationen som fullhjärtat stått bakom. I en tid där barnen vi stöttar får det allt svårare och utsattheten ökar, är stödet från allmänheten värt otroligt mycket, säger Marlene Lundli, kommunikations- och insamlingsansvarig på Maskrosbarn.

 

Om Stenbeckspriset
Stenbeckspriset instiftades 1994 av Giva Sverige för att främja innovation och professionalism som stärker engagemang och ökar intäkterna från gåvor, bidrag och samarbeten till civilsamhällets organisationer. Priset är uppkallat efter Per Stenbeck, som grundade Giva Sverige 1991 och den person som haft mest avgörande betydelse för att uppvärdera, utveckla och professionalisera insamling av gåvor, fundraising, under de senaste 40 åren.

Årets jury bestod av: Andreas Drufva, Annette Tannerfeldt, Axel Barvaeus, Aygül Kabaca, Caroline Thunved, Charlotte Rydh, Hanna Riberdahl, Helena Westin, Lena Andlöw, Louise König, Per Westberg, Silvia Kakembo, Sofia Hallonsten och Stefan Blomqvist.


Om Maskrosbarn

I Sverige har omkring 500 000 barn och ungdomar minst en förälder som har en psykisk sjukdom eller ett missbruk. Många av barnen utsätts även för våld i hemmet. Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Detta görs genom nio olika direktstöd till barnen där flera bygger på långsiktighet, tillit och identifikation. På barnens uppdrag bedriver Maskrosbarn även ett kunskapshöjande arbete med syfte att se och upptäcka barn som far illa hemma samt ett påverkansarbete för att förbättra lagar, processer och system som berör barnens möjlighet till ett bättre liv. Maskrosbarn har bl.a. mottagit utmärkelser från FN och Stiftelsen Allmänna Barnhuset för sitt arbete med barnrätt


Kontaktpersoner

Marlene Lundli
Pressansvarig
Marlene Lundli