2020-03-25 13:55Nyheter

Maskrosbarns generalsekreterare: Vi befinner oss i speciella tider som inte lämnar någon oberörd.

null

Vi vill att ni ska veta att Maskrosbarn fortsätter att stötta barn och ungdomar med föräldrar som har ett missbruk, psykisk ohälsa eller som utsätter dem för våld. Vi har jobbat för att förbättra levnadsvillkoren för de här barnen sedan 2005 och vår typ av verksamhet har aldrig varit viktigare än nu. I kristider ökar ofta våld och övergrepp. Skolor stänger och de utsatta barnen blir än mer utsatta när de tvingas vara hemma där de har det som allra jobbigast. Utan skolans trygga vuxna. Många barn har inte en vuxen hemma som kan förklara vad som pågår eller hjälpa dem att bära oron över hälsa eller ekonomi.

Mina medarbetare som jobbar med stöd gör det med samma engagemang och värme som vanligt, nu även på helt nya, kreativa och smarta sätt. Vi har möblerat om i verksamheten för att kunna möta så många barn som möjligt. Till exempel bemannar flera av våra socionomer chatten för att kunna ha extra öppet, kurator- och coachsamtal hålls på telefon och fritidsgården flyttar tillfälligt till digitala mötesplatser.

En lika viktig uppgift som att stötta barnen är att föra ut deras röster. Det känns därför fint att så många uppmärksammat hur svårt det blir för redan utsatta barn i tider som de här. Ett av våra senaste inlägg har delats av mer än 11 000 personer vilket tyder på ett stort engagemang bland allmänheten. Det är det allra viktigaste nu, att vi hjälps åt att kämpa för allas rätt till en trygg uppväxt oavsett hemförhållanden. Det är en uppgift som vi alla vuxna delar.

Och vi får många frågor från vuxna om hur de kan stötta barn i sin närhet. Ett tips från barnen själva är att vi ska våga fråga hur det är och stå kvar för att lyssna på svaret. Det är ännu viktigare idag. Ett barn är bara ett samtal bort. Är du orolig, ring eller knacka på.

Apropå viktiga samtal. Jag fick i fredags ett samtal från kronprinsessan Viktoria som visade sitt stöd för vårt arbete. Vi har också haft ett extra möte med Barnrättsdelegationen och Åsa Lindhagen. När Maskrosbarn uppmärksammas brett hittar fler barn som har det tufft till oss. Det är också en viktig signal när makthavare och beslutsfattare visar att de har utsatta barns bästa för ögonen under denna kris. Det hittar vi styrka i.

Vi står tillsammans i den här utmaningen, på de sätt vi kan måste vi nu hjälpas åt. Maskrosbarn kommer fortsätta stötta barn och ungdomar som behöver det. Tack för att du också är med och gör skillnad. 

Elin Hågeby Caicedo, generalsekreterare på Maskrosbarn


Om Maskrosbarn

I Sverige har omkring 500 000 barn och ungdomar minst en förälder som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Många av de här barnen utsätts även för våld i hemmet. Barnrättsorganisation Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Idén om organisationen Maskrosbarn föddes när Therése Eriksson och Denise Madsen träffades under gymnasietiden. De delade erfarenheter av att ha föräldrar med missbruk och psykisk ohälsa samt att känna sig helt ensamma i det. 2005 grundades Maskrosbarn som ett projektarbete i skolan och Therése och Denise började föreläsa. De ville normalisera situationen för barn som levde i liknande situationer och visa att det faktiskt går att må bra, även om ens föräldrar mår dåligt. Idag består Maskrosbarn av cirka 25 medarbetare som arbetar heltid och över 150 ledare, ungdomsledare, timanställda och volontärer. Maskrosbarn har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö men når med flera av sina stödprogram, utbildningar och föreläsningar ungdomar i hela landet.