2020-12-16 11:13Pressmeddelande

Direktsänd uppesittarkväll – till stöd för de ensamma i jul

Therese ErikssonTherese Erikssson är årets julvärd.

Kvällen innan julafton är för många en efterlängtad kväll med paketinslagning och julstök tillsammans med familjen. För andra innebär den starten på en julhelg i ensamhet – i år för fler än vanligt. För att minska känslan av ensamhet bjuder Maskrosbarn in till en uppesittarkväll fylld med värme och omtanke med särskilt syfte att stötta barn som har det svårt hemma.

2020 en ensam jul 

2020, ett år då många har tvingats möta ensamhet och isolering. En känsla som barn med föräldrar som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller som utsätter dem för våld känner alltför väl igen. Barn som får stöd av organisationen Maskrosbarn beskriver ofta julen som ensam och ångestfylld. Många har en känsla av att ingen i hela världen har det som dem. I år är det extra många som känner igen sig i ensamheten, därför arrangerar Maskrosbarn en uppesittarkväll fylld med värme och omtanke. 

Julvärd för årets uppesittarkväll är en av Maskrosbarns grundare, Therése Eriksson, som under kvällen får sällskap av gäster i soffan. 

Artister sluter upp 

Under uppesittarkvällen får vi se flera artister framföra låtar och skicka hälsningar. Vi får bland annat ta del av framträdanden av Julia Frej och Maja Francis. Molly Sandén, Cherrie och Ricky Rich dyker också upp med speciella hälsningar till alla som tittar.

Var med och bidra 

Under kvällen kan tittarna vara med och bidra till Maskrosbarns arbete med att stötta barn och unga som lever i svåra hemförhållanden. 

Välkommen till en kväll med värme och omtanke!
Uppesittarkvällen sänds den 23 december kl 19.30-21.00 och du kan se den på Maskrosbarns webbplats  Facebook, Instagram eller YouTube.


Om Maskrosbarn

I Sverige har omkring 500 000 barn och ungdomar minst en förälder som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Många av de här barnen utsätts även för våld i hemmet. Barnrättsorganisation Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Idén om organisationen Maskrosbarn föddes när Therése Eriksson och Denise Madsen träffades under gymnasietiden. De delade erfarenheter av att ha föräldrar med missbruk och psykisk ohälsa samt att känna sig helt ensamma i det. 2005 grundades Maskrosbarn som ett projektarbete i skolan och Therése och Denise började föreläsa. De ville normalisera situationen för barn som levde i liknande situationer och visa att det faktiskt går att må bra, även om ens föräldrar mår dåligt. Idag består Maskrosbarn av cirka 25 medarbetare som arbetar heltid och över 150 ledare, ungdomsledare, timanställda och volontärer. Maskrosbarn har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö men når med flera av sina stödprogram, utbildningar och föreläsningar ungdomar i hela landet.