En halv miljon barn i Sverige har minst en förälder som har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Många av de här barnen börjar oroa sig för julen redan efter sommaren. Julen som ska förknippas med god mat, julklappar och trygghet är ofta raka motsatsen i de här familjerna, med bråk, oro och i många fall uteblivet julfirande. Många av de här barnen tror dessutom att de är helt ensamma om sin situation. Men alla kan hjälpa!
‑I år hoppas jag inte, jag vet att jag inte kommer att få en jul som alla andra. Julen är den tid då det gör som allra mest ont att inte ha en familj som alla andra, jag har ju förstått att det är en tid jag ska dela med min familj, säger en 13 åring i organisationen Maskrosbarn.
‑ Pappa börjar ofta dricka redan innan lunch och vid Kalle anka är han så full att han knappt kan stå upp. Han brukar skrika på mig och vad jag än gör är det fel. Jag vill försvinna bort, ta pappa härifrån, han skämmer ut oss, skämmer ut mig. Jag orkar inte en jul till, men vem ska annars ta hand om honom, säger en 17 åring i organisationen Maskrosbarn.
‑ Vi skulle delat ut julklappar, jag, mina föräldrar och min lillebror. Men istället satt jag och min lillebror inlåsta på toaletten. Utanför dörren skrek och bråkade de, saker kastades och dörrar smälldes igen. Jag kramade om min lillebror och sa att det snart är över, snart är julafton över, säger en 15 åring i organisationen Maskrosbarn.
‑ Klockan var mitt på dagen och julafton, jag visste att flera av mina kompisar äter jullunch med sina familjer, men hemma hos oss var det bara tyst. Det är en sån där dag när mamma inte kommer upp ur sängen för att hon mår så himla dåligt. Även om hon varje år lovat att i år ska vi fira jul tillsammans, i år ska det bli annorlunda, så blir det aldrig det, säger en 15 åring i organisationen Maskrosbarn.
‑ Julen ska ju vara till för oss barn, men vuxna bara dricker och slåss. Så borde det inte vara, säger en 14 åring i organisationen Maskrosbarn
Så kan du som vuxen hjälpa
Vid akut oro ring alltid polisen på 112. I andra fall kontakta socialtjänsten i den kommun där barnet bor. Man kan även rådgöra med socialtjänsten anonymt. Tipsa barnet om organisationer som ger stöd och där de kan berätta anonymt. Som medmänniska kan du fråga barnet hur det mår (ibland krävs det att du frågar flera gånger), lyssna men överreagera inte om det är hemska saker barnet berättar, våga stå kvar. Öppna upp ditt hem för barnet, speciellt under högtider, visa att du bryr dig. Ge en kram.
Hit kan ungdomarna vända sig
Maskrosbarn har öppet i chatten alla kvällar under jul mellan kl 20-22 www.maskrosbarn.org, bris.se, 1000mojligheter.se, tjejzonen.se, foreningentilia.se rkuf.se, foreningenstorasyster.se
En bättre jul
Just nu samlar Maskrosbarn in julgåvor, med ett bidrag hjälper man verksamheten där Maskrosbarn bland annat arbetar för att barn ska få en bättre jul, en paus hemifrån, en trygg vuxen att prata med, någon som lyssnar och vetskapen om att de inte är ensam att ha det så här.
Maskrosbarn har extra öppet i chatten där barn kan vara anonyma, de arrangerar jullovsläger, har öppet på ungdomsgården i Stockholm och Göteborg och matchar löpande personliga coacher med barn.
Maskrosbarn är en ideell och rikstäckande barnrättsorganisation som stödjer ungdomar som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Verksamheten innefattar bl.a. helg- och lovläger, ungdomsgård, internetstöd och ett coachprogram samt föreläsningar och olika tjänster för offentlig sektor.
Följ oss på:
Maskrosbarn är en ideell och rikstäckande barnrättsorganisation som arbetar för att alla barn ska ges förutsättningar att växa upp till att bli välmående individer, utan negativa konsekvenser av sin uppväxt. Vi arbetar aktivt för att ge barn som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk förutsättningar att bryta sitt sociala arv och forma sin egen framtid. Vi hjälper årligen hundratals barn genom våra åtta stödprogram, som de kan söka själva eller få beviljade genom socialtjänsten. Vidare har vi chansen att påverka ytterligare 10 000-tals människor genom våra föreläsningar och utbildningarna samt i direkta möten med beslutsfattare. Maskrosbarn har bl.a. mottagit utmärkelser så som F säkerhetsnålen, Bris priset. Svenska hjältar och år 2014 blev Maskrosbarn diplomerade av FN för sitt arbete med mänskliga rättigheter. Maskrosbarn grundades 2005 av Therése Eriksson och Denise Madsen.