2021-11-11 08:00Pressmeddelande

Espresso House lanserar kampanj för att bekämpa ensamhet - skänker 1 kr per såld bryggkaffe i jul till Maskrosbarn

Två take-away koppar från Espresso House står på ett bord.

Julen närmar sig och inför säsongen introducerar Espresso House konceptet CupTogehter i syfte att bekämpa ensamhet i samhället. Under hela november och december kommer Espresso House att skänka 1 krona till Maskrosbarn för varje såld kopp bryggkaffe.

- Med en kopp i taget kommer vi att arbeta mot ensamhet. Genom att donera till Maskrosbarn under hela julen är CupTogether startskottet för ett långsiktigt engagemang för Espresso House, säger Stina Möller, Country Manager Espresso House Sverige.

Kaffe är inte bara en dryck att avnjuta utan också en social aktivitet som knyter samman människor. Nu när samhället öppnar upp igen efter pandemin bjuder Espresso House in människor att träffas över en kopp kaffe. Coffee shops är en mötesplats för alla tillfällen och för alla människor: för att umgås, för arbetsmöten eller för en paus på egen hand. Den varma atmosfären och ett välkomnande Hej! från baristorna bjuder in alla gäster till en mysig fikastund.

I jul donerar Espresso House pengar till Maskrosbarn i deras arbete att stötta barn vars föräldrar som har ett missbruk, psykisk sjukdom eller utsätter dem för våld.

- Vi möter mycket barn och ungdomar i våra shopar. En del sitter ensamma, stannar länge, gör sina läxor hos oss och går inte hem som sina kompisar. Ensamhet och känslan av att stå utanför finns i många olika former i vårt samhälle, säger Stina Möller.

- Vi är så tacksamma att Espresso House valt att lyfta de barn vi arbetar för och frågor kring ensamhet, som nu är mer aktuellt än någonsin. Barnen vi möter känner sig ensamma i sin situation och vet inte om att det är många som har det som dem. En halv miljon barn har en förälder med missbruk eller psykisk sjukdom. För gåvorna kan fler barn få stöd av trygga vuxna, en gemenskap, möjlighet att leka och bara vara barn, säger Marlene Lundli insamlingsansvarig på Maskrosbarn.

Donationerna på 1 krona per såld kopp filterkaffe pågår från den 4 november 2021 till den 4 januari 2022 i alla kaféer och omfattar försäljning över disk, förbeställning och prenumeration. 

Maskrosbarn och Espresso House har ett samarbete sedan år 2019.

 Om Maskrosbarn

I Sverige har omkring 500 000 barn och ungdomar minst en förälder som har ett missbruk eller psykisk sjukdom. Många av de här barnen utsätts även för våld i hemmet. Barnrättsorganisation Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Idén om organisationen Maskrosbarn föddes när Therése Eriksson och Denise Madsen träffades under gymnasietiden. De delade erfarenheter av att ha föräldrar med missbruk och psykisk sjukdom samt att känna sig helt ensamma i det. 2005 grundades Maskrosbarn som ett projektarbete i skolan och Therése och Denise började föreläsa. De ville normalisera situationen för barn som levde i liknande situationer och visa att det faktiskt går att må bra, även om ens föräldrar mår dåligt. Idag består Maskrosbarn av cirka 25 medarbetare som arbetar heltid och över 150 ledare, ungdomsledare, timanställda och volontärer. Maskrosbarn har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö men når med flera av sina stödprogram, utbildningar och föreläsningar ungdomar i hela landet.


Kontaktpersoner

Marlene Lundli
Pressansvarig
Marlene Lundli