2024-03-15 06:00Pressmeddelande

Maskrosbarn ny förmånstagare till Postkodslotteriet

Personal från Postkodslotteriet och Maskrosbarn tillsammans med check på 5 000 000 kr.

Vid Postkodlotteriets galakväll 14 mars presenterades Maskrosbarn som den 61:a ideella föreningen som får del av Postkodlotteriets årliga stöd. Maskrosbarn fick ta emot fem miljoner kronor till sin verksamhet.

- Det är svårt att beskriva hur otroligt stolta och glada vi är över att få bli förmånstagare hos Postkodlotteriet och hur rätt det kommer för oss i tiden. Stödet bidrar till att fler barn får möjlighet att våga berätta om sin hemsituation och ger oss en tryggare grund att kunna erbjuda långsiktigt stöd genom hela tonåren, säger Elin Hågeby Caicedo, Generalsekreterare på Maskrosbarn.  

Under kvällen presenterades även en storsatsning på unga i utsatta områden. Fyra organisationer ska arbeta tillsammans i en av de största satsningarna hittills på ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. De 38,5 miljoner kronor som satsas på Drömprojektet ”Lokal Ungdomsidrott Sänker Trösklar” var en del av den dryga miljard som de 61 ideella organisationerna får dela på.

De fyra som förhoppningsvis ska bidra till att vända utvecklingen i samhället är Sveriges Olympiska Kommitté, Fryshuset, Svenska Skidförbundet och Svenska Seglarförbundet. Aktörer med delvis olika kompetens men som tillsammans kan etablera sig i de utsatta områdena, nå ut till de unga och erbjuda fysisk aktivitet, sysselsättning och delaktighet.

- Postkodlotteriets styrka är ju att föra samman grannar som tillsammans kan vinna men som samtidigt är med och gör världen bättre – både väldigt lokalt som i det här Drömprojektet, men också nationellt och internationellt, säger Postkodlotteriets VD Anders Årbrandt.

Den dryga miljard som organisationerna delar på är till största delen i form av icke öronmärkt basstöd och kan användas på det sätt organisationerna bedömer bäst, så väl för akuta insatser som långsiktigt arbete.

- Organisationerna vet bäst hur världen ska bli bättre för människor, djur och natur – både när det är kris men även via långsiktigt arbete. Svenska Postkodlotteriet kämpar tack vare en miljon kunder för att generera ett så stort överskott som möjligt, det är vår styrka, säger Postkodlotteriets VD Ebba Kilman.

Under kvällen delades fem Drömprojekt ut, vilket är projekt som organisationerna anser behövs och som nu kan möjliggöras. 100 miljoner kronor delades mellan SOS barnbyar för att öka antalet familjehem i Ukraina för hemlösa barn, Operation Smile och Clowner utan Gränser skapar en ny behandlingsmodell för barn i Colombia, Peaceparks Foundation ska värna skogen och därmed elefanter i Zambia, Världsnaturfonden WWF och Nordens Ark ska rädda tio rödlistade djurarter i Sverige samt de fyra som tillsammans gör en storsatsning på ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden.

- Det är med enorm tacksamhet och entusiasm som vi tar oss an Drömprojektet. Vi vet att det finns en stor, outnyttjad talangbas hos ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden och tillsammans ska vi göra vårt allra bästa för att involvera fler i idrotten, både som aktiva och ledare. Vi ska hjälpa varandra att lyckas och gemensamt bidra till en bättre värld genom idrott, säger Åsa Edlund Jönsson, Generalsekreterare på Sveriges Olympiska Kommitté.


Om Maskrosbarn

I Sverige har omkring 500 000 barn och ungdomar minst en förälder som har en psykisk sjukdom eller ett missbruk. Många av barnen utsätts även för våld i hemmet. Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Detta görs genom nio olika direktstöd till barnen där flera bygger på långsiktighet, tillit och identifikation. På barnens uppdrag bedriver Maskrosbarn även ett kunskapshöjande arbete med syfte att se och upptäcka barn som far illa hemma samt ett påverkansarbete för att förbättra lagar, processer och system som berör barnens möjlighet till ett bättre liv. Maskrosbarn har bl.a. mottagit utmärkelser från FN och Stiftelsen Allmänna Barnhuset för sitt arbete med barnrätt


Kontaktpersoner

Jenny Sörling
Kommunikatör
Jenny Sörling