2018-10-23 07:00Pressmeddelande

Nour El Refai stöttar maskrosbarn till En Bättre Jul

null

Nour El Refai blir ny ambassadör för barnrättsorganisationen Maskrosbarn. Hon känner starkt för socialt utanförskap och kan själv relatera till att vara ett maskrosbarn. Tillsammans med organisationen vill hon bland annat motverka känslan av att vara ensam i sin situation. Något som hon och Maskrosbarn kommer att lyfta i årets julinsamling #EnBättreJul.

En halv miljon barn i Sverige har minst en förälder som har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Många av de här barnen börjar oroa sig för julen redan efter sommaren. Julen som ska förknippas med god mat, julklappar och trygghet är ofta raka motsatsen i de här familjerna, med bråk, oro och i många fall uteblivet julfirande. Många av de här barnen tror dessutom att de är helt ensamma om sin situation.

‑I år hoppas jag inte, jag vet att jag inte kommer att få en jul som alla andra. Julen är den tid då det gör som allra mest ont att inte ha en familj som alla andra, jag har ju förstått att det är en tid jag ska dela med min familj, säger en 13 åring i organisationen Maskrosbarn.

‑Jag växte själv upp med känslan av att inte ha det som alla andra, och den är så otroligt stark, speciellt i tonåren. Där tror jag att det är viktigt med förebilder som kan vara öppna och våga prata om saker som är svåra. Känslan av ensamhet i sin situation är jobbig och jag hoppas att jag kan bidra till att fler vågar berätta och i och med det känna sig mindre ensamma. Det känns jättefint och hoppfullt att få träffa ungdomarna i organisationen Maskrosbarn som vågat berätta och som bett om stöd, säger Nour El Refai komiker, skådespelare och ny ambassadör för Maskrosbarn.

En Bättre Jul
Med insamlingskampanjen #EnBättreJul hoppas Maskrosbarn på att samla in pengar till sin stödverksamhet där de har många extrainsatta aktiviteter kring jul just för att främja gemenskapen och motverka känslan av att vara ensam i sin situation. Bland annat arrangerar organisationen läger över julhelgen för att barnen ska få komma hemifrån, de förlänger öppettider i chatten, arrangerar julbord och skänker julklappar till alla barn i organisationen. För att bidra besök En Bättre Jul. 

Nour El Refai
Nour El Refai är en av Sveriges vassaste komiker, hon är även en uppskattad manusförfattare, skådespelare och år 2017 fick hon priset ”Årets kvinnliga komiker”. I ”En komisk depression” tog hon Sverige med storm. Med sin självklara humorstil tog hon publiken genom sin uppväxt, utveckling och karriär, bröt ner och konkretiserade strukturella samhällsproblem på ett okonstlat, humoristiskt men samtidigt allvarligt sätt.

Nour växte upp med en ensamstående mamma som aldrig fick pengarna att räcka till. Hon vet hur det är att leva i socialt utanförskap, vara invandrare och ha drömmen om att få vara svensk och bli skådespelare. Nours uppväxt har påverkat hela hennes yrkesliv och är något som hon nu även vill använda i sitt engagemang för Maskrosbarn. 

Maskrosbarn är en ideell och rikstäckande barnrättsorganisation som stödjer ungdomar som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Verksamheten innefattar bl.a. helg- och lovläger, ungdomsgård, internetstöd och ett coachprogram samt föreläsningar och olika tjänster för offentlig sektor. 

Följ oss på:

Facebook

Twitter

Bloggen


Om Maskrosbarn

Maskrosbarn är en ideell och rikstäckande barnrättsorganisation som arbetar för att alla barn ska ges förutsättningar att växa upp till att bli välmående individer, utan negativa konsekvenser av sin uppväxt. Vi arbetar aktivt för att ge barn som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk förutsättningar att bryta sitt sociala arv och forma sin egen framtid.  Vi hjälper årligen hundratals barn genom våra åtta stödprogram, som de kan söka själva eller få beviljade genom socialtjänsten. Vidare har vi chansen att påverka ytterligare 10 000-tals människor genom våra föreläsningar och utbildningarna samt i direkta möten med beslutsfattare. Maskrosbarn har bl.a. mottagit utmärkelser så som F säkerhetsnålen, Bris priset. Svenska hjältar och år 2014 blev Maskrosbarn diplomerade av FN för sitt arbete med mänskliga rättigheter. Maskrosbarn grundades 2005 av Therése Eriksson och Denise Madsen.